Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.08.2017 07:16 - Видинска Крепост
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 2123 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 22.08.2017 07:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image
Стамбо̀л капия – главната порта на градската крепост

Видинската крепост, позната като Калето, наричана Девствената крепост, е средновековна градска крепост за защита на Видин, на неговия гарнизон и на замъка-цитадела на видинския владетел или управител. Обявена е за архитектурен и строителен паметник с национално значение[1].

image

Румънската обсада (1878 г.) на крепостта (в центъра) през Руско-турската война. Ясно се виждат кръговете за отбрана на Видин
image
Наблюдателна кула на крепостната стена

Общата отбранявана площ е около 7 квадратни километра, включваща външен град (Варош) и вътрешен град (ок. 1,5 кв. км) – със замък за местния владетел, управленски и жилищни сгради за знатните и гарнизона. Крепостна стена с воден ров е ограждала вътрешния град, на чиято територия днес е разположен квартал Калето. Земен вал с воден ров е защитавал външния град.

 

  Крепостна система

Състои се от 3 кръга за отбрана, изградени и укрепвани постепенно.

Вътрешният кръг се състои от разположената на брега на р. Дунав цитадела Баба Вида, обкръжена с ров, запълнен с вода.

Средният кръг отстои от вътрешния на 500 – 1000 метра. Той включва:

  • каменни крепостни стени – по брега на река Дунав и в дъга по сушата около града;
  • каменни крепостни порти (капии) – общо 13 (вкл. 6 на реката и 7 на сушата);
  • ров с вода – пред стените, широк около 18 m и дълбок 5 – 6 m.

Стените по реката са двойни, за да се пуска вода между тях. Капиите са били съоръжени с подвижни дървени мостове и охранявани от оръдия, стрелящи през амбразури. Пред речните капии е имало кейове, оградени с масивни стени.

Запазени са повечето капии, северната половина от рова и малка част от стените. Южната половина от рова е засипана и на негово място е създадена градина (наричана Рова̀), отделяща стария град (Калето) от новите градски части. Главната порта, край централния площад „Бдинци“, е Стамбо̀л капия. Край замъка Баба Вида се намира речната Топ капия. Друга известна порта е Телеграф капия в Крайдунавската градина, край която е разположен едноименен ресторант.

Външният кръг отстои от средния на разстоание от около 1 км. Представлява система от земен вал с редути и други фортификационни съоръжения във формата на неправилна дъга. От външната му страна земният вал, подобно на крепостните стени, е опасан от ров с вода. Започва при днешния колодрум(някогашната Видбол капия) и завършва при българския терминал на бившата фериботна линия Видин – Калафат на пристанище Видин Север. Днес покрай земния вал откъм града е прокарана улица „Редута“.

  История

Отбранителните съоръжения на средновековния Видин са изградени частично на основите на древноримскатакрепост Бонония[2].

Решението за изграждане на средновековната крепост е взето през 1704 г. Тя е проектирана от Гезар Мустафа – унгарски/австрийски инженер, приел исляма. Построена е от българските християнски майстори Гиго, Никола и Танас. Окончателно е завършена (без външния вал) през 1735 г.[3]

Земният вал е завършен към 1838 г. По-голямата част е него е запазена, но се руши[4].

ОбсадиРедактиране

Видинската градска крепост е наричана от турците Девствената крепост поради това, че никога не е била завземана със сила.

По време на обсадата от румънски войски на крепостта през Руско-турската война (1877-1878) османското командване счита, че отбраната е уязвима в направлението от с. Смърдан и с. Иново. Там е подсилена с 3 редута и ложименти. Въпреки ожесточените боеве при Арчар (ноември 1877) и Смърдан крепостта устоява на обсадата през януари 1878 г. и османците я предават едва след нареждане от султана след сключване на Одринското примиерие.

При обсадата на града по време на Сръбско-българската война от 1885 г. капитан Атанас Узунов, командващ Северния фронт, заповядва да се пусне вода от Дунав в рова на крепостта. Така наводнява околностите му и Видин е обграден от вода като остров.

За последен път крепостта и градът се отбраняват от обсадата на сръбските войски през юли 1913 година по време на Междусъюзническата война. Обсадата отново е неуспешна.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 419626
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444