Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2018 08:01 - Магура - хранилище на древни познания
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1360 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Рисунките в Магура са много по-стари от Шумер. Според събраните данни по-старите рисунки са на около 42 000 години (около 120 рисунки), а по новите са на около 14 000 години (около 600 рисунки), според официалните оценки от миналата година на испански екип рисунките са на около 9 000 години, а пък Шумер възниква преди около 6 000 години.

Интересно е, че можах да проследя произхода на името Магура само с корени от шумерския език – само чрез него се получават смислени обяснения, които отговарят на същността на пещерата.
Доколкото съм чел, Шумер възниква внезапно и в напълно завършен вид откъм култура и наука. За мен най-смисленото обяснение е, че е основан от бягащи от Черноморския потоп хора, които са пренесли своите знания и култура. Предполагам, че така са пренесени и корените на името Магура.

Пещерата Магура е преднамерено избрана и допълнително устроена като дълготрайно хранилище на познания. След това е използвана като школа и от нея са разпространявани познания по цялото земно кълбо. От нея възникват Богомилството, Християнството, Будизма, Тантра, алхимията и поне десетина азбуки. Числовата система на Древен Египет е точен аналог на числовите записи от Магура. Чрез тази дейност името се разпространява навсякъде по света.

Първите знания записани в Магура са през епохата Дева преди около 40 000 – 43 000 години. Следва втори запис, който завършва цялостното построение на познанието – 26 000 години по-късно, отново в епохата Дева. А самите рисунки казват, че Богинята-Майка е Великия Учител и не посочват никакъв друг източник на познанията.
В такъв случай България разполага на територията си с единственото в света записано слово на Богинята-Майка, а потенциалните възможности от това са безкрайни.

image

Разпространението на името Магура по света

В света има 2 400 „магури“, като на 200 места името се изписва точно Магура, а на останалите – Мапура, Масура, Махура, Магора, Могора  – все близки производни. Но най-голямата концентрация е на Балканите и то по Дунавската равнина. На отдалечените места местните народи нямат думата магура, нито имат нейни корени. Следователно, думата „магура“ не е тамошна по произход, а е внесена от някъде. Освен това, когато Магура не се отнася за населени места, из целия свят с това име са кръстени хълмове, пещери и извираща вода – езера, потоци, реки, оазиси. Това значи, че при името Магура по света има стриктно придържане към някакъв вид обекти, а това говори за един източник на разпространение на името, по чийто модел се е възприемал смисъла на името. В целия световен списък от Магури има само една, която отговаря и на трите характеристики – пещерата Магура в България. Тя се намира в хълм, пещера е и от нея извира близкото Рабишко езеро.

image

На отдалечени територии има божества с подобно име и със същите характеристики – богинята Мъ-Гу в Китай или Маго в Южна Корея, които са свързани с пещерите, с прилепите, с плодородието, които дават познания на адептите и на които най-важния храм е на брега на свещено езеро. Или пък човекът-гущер Магуар (Магуор) в Източна Австралия, който живее в пещерите и излиза да помага на хората при бедствия – точен аналог на местни легенди за змея от Магура.

Две археологически проучвания от 1975 и 2012 година установяват, че пещерата Магура е обитавана почти без прекъсване от преди около 50 000 години до съвремието ни. Хората са обитавали само първата зала до входа, а рисунките се намират в галерия, намираща се на 300 метра навътре в пещерата.

Достъпът до тази галерия е бил труден, защото тя е единственото място, където не са намирани кости от животни. Следователно, те не са успявали да влизат там, докато техни останки са намирани из цялата останала пещера. Изобщо, влизането толкова навътре в пещерата и още повече в тази галерия са били опасни и смъртоносни начинания, които показват, че хората са отивали там да рисуват не какво да е, а важни според тях неща. В тази галерия, под формата на рисунки са представени знанията на хората от онези времена. По-късно там са ходили други хора да се учат на записаното.
image

Самото име на пещерата потвърждава тази теза. Масово се счита, че името Магура произлиза от румънския език, където така са кръстени множество хълмове, но думата магура няма корени в румънския, обаче има производни. Това показва, че думата магура е внесена в румънския от някъде. След търсене на корени, което се връщаше все по-назад и по-назад във времето, се стигна до задоволително обяснение чрез думи от шумерския език.

  • Магур е най-старото известно име на Ноевия ковчег и то идва от шумерския, където значи голям кораб. Ноевият ковчег е символ на преживяването на катаклизъм, а рисунките в Магура може да са опит за спасяването на познания;
  • Умма е шумерската богиня на ума, а само Ма е името на Богинята-Майка. Гур пък значи род, потомство. Тогава Ма-Гур значи потомството, децата на Богинята-Майка или това е просветленото човечество, защото в миналото се считало, че всички знания и умения произхождат от Богинята-Майка;
  • Уру значи място, град, селище. Имената на едни от най-старите градове са Ур, Урук, Нипур и Шурупак. Маг от древния персийски значи умел, обучен човек. Маг-Ур следва да значи средището на посветените или школата.

В пещера в долината Ач в Германия е намерена плочица от слонова кост, която е датирана на възраст 32 500 – 38 000 години. На плочицата е налично изображение, което е напълно идентично с голяма част от рисунките от Магура. За плочицата е установено, че е пренесена в Западна Европа с миграцията на кроманьонците, т.е. от изток. Щом изображението на нея е създадено, то значи, че моделът вече е съществувал. А пък на изток от територията на Германия се намират Балканите, където се намира и Магура.
Религията, именована като Европейски анимизъм е всъщност култ към плодородието или култа към Богинята-Майка. Тя е датирана отпреди 42 000 години и за неин символ е избрана „танцуващата жена“. Този символ съставлява над 30% от рисунките в Магура.




Гласувай:
3


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. kzone - Магурата
19.02.2018 08:04
Аз лично съм от Видин и съм посещавал пещерата... Не съм бил на друго място с такава енергия, сила, древност, вдъхновение... Удивително място заслужаващо да се посети от всеки който има възможността..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 418397
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444