Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.04.2018 08:08 - България е водеща космическа сила
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 2126 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 02.04.2018 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Космическите постижения на България й отредиха място на една от водещите космически сили в света през 20 век. 


image

Огромен е приносът на двамата български космонавти Георги Иванов и Александър Александров, изключителни са оригиналните продукти на българската космическа апаратура и факт е, че България е третата държава, изпратила храни в Космоса след САЩ и Съветският съюз и първа по създаване на космически оранжерии. 

Българската космическа храна е дело на Института по криобиология и лиофизация, а особенни заслуги има екипът на акад. Цветан Цветков. Днес астронавти от всякакъв пол и националност похапват любимата си храна в открития космос и с пълно право благославят българския научен гений. 

Лунният триумф на човека заема челно място в неговото победоносно шествие по пътя на прогреса, начертан от несломимия му дух и любознателен ум.Тогава ние не знаехме, че зад този човешки триумф стои името на българина Иван Стефанов Ночев. С изобретените от него уникални реактивни двигатели Ночев осигурява плавното кацане на лунния модул “Орел” с космонавтите на Луната, а след това обратното им завръщане и скачане с очакващия ги в окололунна орбита космически кораб. 

image

Най-вълнуващото събитие в космическата ни активност към края на 70-те години беше подготовката на научната програма и стартът на първия български космонавт Георги Иванов. Полетът беше изключително драматичен – поради повреда на главния двигател не можа да се осъществи окачването със станцията Салют и беше под въпрос завръщането на самите космонавти на земята! Те проявиха изключително самообладание и успяха да се завърнат благополучно. Едно от най-значимите научни постижения изследвания бе програмата“България-1300”. Бяха изведени в орбита два изкуствени спътника на земята с комплекс от българска научна апаратура за измервания на физическите параметри, която нямаше дори и на американския „Дайнамик Експлорър“, който летеше по същото време. След тези големи успехи, нашите учени съвместно с Русия, Франция и Германия, при водещо участие на българите, бе създадена многоканална система ТКС и сложен видеоспектрометричен и навигационен комплекс „Фрегат. 

През 1988 г. на борда на „Союз ТМ-5? полетя към Орбиталната станция МИР вторият български космонавт Александър Александров. За този полет беше разработена обширна научна програма и съответен апаратурен комплекс за изследвания на космическата физика, дистанционните изследвания на Земята, космическа биология и медицина, микрогравитационните технологии .Бяха получени изключително интересни нови данни и резултати. През 1982 г. започна работата по големите проекти „Интербол“ и „Космическата оранжерия СВЕТ“, чиито научни програми бяха осъществени изключително успешно чак до 2000 г, приключили с уникални научни резултати и прославили българските учени. Космическата оранжерия СВЕТ е първата в света автоматизирана система за провеждане на десет годишни експерименти с растения, в които участваха много международни екипажи с различни видове култури. Получени са уникални резултати в областта на фундаменталната гравитационна биология. 

До три години български спътник в космоса 

И днес българските учени са търсени и желани партньори и може да се твърди, че няма голям международен проект, в които да не са канени да участват специалисти от България. И сега на борда на Международната космическа станция се намира създадена у нас апаратура за изследване и контрол на радиационната обстановка Възможно е до три години България да изведе в орбита собствен спътник за наблюдение, съобщава професор Петър Гецов – директор на Института за космически изследвания. Платформа за научни изследвания „Балкан съд“ се разработва в продължение на няколко години и отговаря на всички изисквания на съвременното космическо приборостроене. Има реална възможност финансирането на проекта да се извърши в сътрудничество с шест европейски държави. 



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. barin - В тази област сме напред, kzone. ...
10.04.2018 14:24
В тази област сме напред, kzone. Дори преди време бяхме сред водещите в производство на космически храни. Малко държави имаха преди 1979 г. космонавт, а през 1988-двама. България е допринесла за изследването на Космоса.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 420053
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444