Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2020 23:59 - Мануш Войвода
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 📍 На 10 Август 1881 г. е роден Мануш войвода (Мануш Георгиев) в село Турново, Струмишко. Учи в българските училища в Струмица и Сяр и още като ученик е посветен в делата на ВМОРО. По-късно учителства в няколко села в Струмишко.

🔥 Подгонен от турците, през 1903 г. Мануш се присъединява към четата на Христо Чернопеев. От 1904 г. е назначен за околийски войвода на Петричката революционна околия. Участва като делегат на Струмишкия революционен окръг на конгреса на ВМОРО в Рилския манастир през 1905 г.

📌 От 1904 г. е назначен за титулярен околийски войвода на Петричка революционна околия. Допринася за заздравяване на местните революционни комитети, закриля българското население.

🔴 На 6 февруари 1908 г. е насрочена нелегална конференция в близкото до Петрич село Долна Рибарица, където присъства Мануш и още войводи и дейци на ВМОРО.

⚔️ След предателство са обградени от многоброен аскер и башибозук. Първоначално успяват да се измъкнат, но после са отново са открити и обкръжени в местността Трънката.

‼️ След 10 часова битка загиват Мануш войвода и още 23-ма четници. Събитието остава в историята като Петричката епопея.

✝️ Вечен поклон и вечна памет на славните българки дали живота си за България!

🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 420133
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444