Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2020 21:25 - Победата на Цар Самуил над Източната Римска Империя
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1459 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 18.08.2020 21:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 🔥 На 17 август 986 г. бележим легендарната победа на цар Самуил и българските войски над Източната Римска Империя. Тя се случва при Траянови врата срещу император Василий II, наречен по-късно българоубиец - които едва успява да се спаси с унизително бягство.

  💢 През 986 г. - българомразецът - Василий II поема на поход с армия, наброяваща 30 000 души. От Адрианопол императорът достига Филипопол, а оттам се запътва към Сердика. Целта му е да се справи с българите с един удар. 

  ⚠️ Но както ще разберем след малко, това не се получава.

    🔴 След завземането на Сердика, Василий II планира да продължи похода си срещу Самуил на югозапад към Македония.

  📍 По пътя си към Сердика, около прохода Траянови врата, императорът оставя силен отряд начело с военачалника Лъв Мелисин със задачата да охранява тила на главната армия.

    ❓ Достигайки града, Василий II го обкръжава и изгражда укрепен лагер. Обсадата се проточва двадесет дни. За това време продоволствието на византийската армия е изразходвано, а възможностите ѝ да се снабдява от околностите на града са пресечени от българите, които унищожават фуражирите и отмъкват добитъка на самите византийци.

    ⚔️ Междувременно гарнизонът на Сердика извършва успешен излаз и опожарява стенобойните уреди, оставени опасно близко до крепостта от неопитните византийски военачалници.

  📌 В резултат на тези неуспехи византийците остават без средства за превземане на Сердика с щурм.    ‼️ Има и още една важна причина за вдигане на обсадата – по планините в тила на императорската армия се явява войска - българската войска - предвождана от Самуил Непримиримия!

  ❗ Византийската войска е обзета от страх и отстъпва към Щипон (дн. Ихтиман), където нощува. Слухът, че българите заграждат околните планински пътища, предизвиква смут и на следващия ден отстъплението продължава при все по-голямо безредие.

    ⚔️ Виждайки това, гордата българска войска, предвождана от цар Самуил, Роман и Арон, нападат византийските нашественици и нанасят умопомрачителен разгром над византийската армия!

    🔥 Огромна част от ромейската войска е обкръжена. Само отбрана част от пехотата, съставена от арменски воини, едва успява да си пробие път през обкръжението и позорно да избяга заедно с императора.

  📎 „Много голям брой“ византийски войници са избити, други са взети в плен заедно с обоза и императорските знаци (инсигнии).

  🔴 Провалът на похода срещу България, е голям удар по усилията на Василий да укрепи властта си.

    ❗ По мнения на редица историци след тази битка Самуил става господар на положението на Балканите за следващите 10 години!

  🇧🇬 Нека помним и прославяме величието на нашият горд, велик и свещен народ!

  🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 419494
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444