Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2020 08:20 - Войвода Иван Наумов - Алябака
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1245 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 📍 На 24 август 1907 година при турска засада е убит знаменитият войвода Иван Наумов - Алябака. Той е български революционер, войвода и деец на ВМОРО и борец за свободата на Македония и Тракия.

🔥 Роден в село Ораовец, Велешко в бедно българско семейство. По-малкият му брат Павел Наумов е деец на ВМОРО.

🟡 Поради липса на средства не може да учи и отива на гурбет в българския град Солун. Там се запознава с идеите на ВМОРО и около 1900 година е привлечен в организацията от Михаил Апостолов Попето. Работи като бакалин в Драма и Кавала.

⚔️ През 1902 година убива един турчин и бяга в София. Същата година се връща като четник в Одринско и Пашмаклийско. От началото на 1903 година е организационен войвода в Крушевско.

⚔️ По време на Илинденското въстание ръководи едно от отделенията, което участва в запалването на жандармерийската казарма в град Крушево.

❗ След въстанието се оттегля в България. В София, през 1904 година, заедно с Мамин Колю са арестувани за около шест месеца. С чета, на която е войвода, влиза отново в Македония.

‼️ Четата му се сражава и срещу новопоявилата се сръбска въоръжена пропаганда. През Декември 1904 година, заедно с войводата Боби Стойчев, претърпяват загуба от турска потеря и са убити 16 от 20 негови четници.

🟠 През лятото на 1907 г., Алябака влиза в Македония като войвода на една от най-големите организационни чети, състояща се от 60 души.

🔥 Тогава, Алябака става свидетел на отвличането от арнаути на една девойка от село Белица и веднага се
притичва. Това прераства в схватка с разбойници и сражение с набързо дошлия турски аскер, което води до неговата физическа смърт.

☦️ Вечен поклон и вечна слава за легендарният деец на България, Македония и Тракия - Иван Наумов - Алябака.

🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 420018
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444