Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2020 16:23 - Близост между българи, словаци и унгарци установи ново изследване за генетичния ни произход
Автор: kzone Категория: Новини   
Прочетен: 1342 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 01.10.2020 16:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

 Близост между българи, словаци и унгарци установи ново изследване за генетичния ни произход. Данните показват, че сме най-близо до прабългарите отколкото до траките от племената живели по нашите земи.

Кои сме ние - с този въпрос започват изследването специалисти от Катедрата по медицинска генетика на Медицинския университет в София. С помоща на БАН и Флорентинския университет стигат до извода, че българите сме между Изтока и Запада.

Изследването отхвърля схващането, че в миналото сме били ниски, мургави и с азиатски черти.

Учените са анализирали кръвни проби на над 800 съвременни българи и са сравнили пробите с костен материал на прабългари и траки. Славяните са изгаряли починалите и затова са сравнени само съвременни славянски народи. Резултатите доказват, че нямаме тюрски или алтайски произход.

„Нямаме връзка с турците. Въпреки игото, въпреки тяхната намеса в нашия живот, явно не са оставили траен генетичен материал по нашите земи", каза Десислава Нешева, генетик в Катедрата по медицинска генетика на МУ - София.

Чехите, унгарците и словаците обаче са по-близо до траките, отколкото сме ние, българите. Този феномен вероятно е възникнал с миграцията на народите.

Проф. Николов допълва, че през последните 8 хиляди години няма прекъсване в живота по нашите земи. Оттогава са преминали около 60 етноса.

image



Гласувай:
8


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 422768
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444