Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2018 13:00 - Над 5-6 милиона потомци на Алцековите българи живеят днес в Италия
Автор: kzone Категория: Други   
Прочетен: 1238 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Един от тях – младият оперен певец Стефано Тандзило – гостува в България

imageГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

През есента българската публика имаше уникалната възможност да преживее емоцията, наречена „Белканто – наследството на Лучано Павароти”. Най-красивите млади гласове на Италия гостуваха в шест български града. Става въпрос за оперните певци Стефано Тандзило, Андреа Заупа, Десире Капалдо и Сара Капелинимаджоре. Един любопитен детайл, при гостуването си в „Шоуто на Слави“ един от четиримата – Стефано Тандзило – призна, че негови предци са били българи. За какво става дума? Най-вероятно за съвременните потомци на Алцековите българи, заселили се в северната част на Апенинския полуостров. И още - през 1942 година италианският историк проф. Винченцо д"Амико съобщава, че повече от 700 селища на Апенините са основани от прабългари, които въщност би трябвало да наричаме древните българи.  Според него, близо 3 милиона италианци са техни потомци. В труда си "Протобългарите в Италия" той се позовава на редица стари документи, говорещи за присъствието им на Апенините през вековете.

Според италианския историк, българите за първи път донасят и започват да отглеждат ориз в Италия. Те донасят и други непознати дотогава на полуострова земеделски практики. Което значи, че още тогава са били не само конен народ, но и отлични стопани, когато са в мир. Много от българските обичаи, останали от езичеството, се срещат и в някои области на Италия. Става дума за лазаруването и нестинарството. В Италия такива обичаи се срещат в провинциите Молизе и Абруци. В областта Сан Андрея ди Конца, Авелино, и днес в последната събота на май девойките играят танци като тези на лазарките.

Винченцо д"Амико стига до извода, че в средата на ХХ век в Северна Италия могат да се преброят над 700 населени места в Италия, малки и големи, с български произход на населението им. Историкът изчислява, че в тях по това време са живеели около 1 400 000 души. Но като се вземат предвид и разпръснатите по други селища, цифрата нараства до 3 000 000. А тези изчисления са правени преди 75 години. За три поколения можем да приемем, че нашите братовчеди в Италия вече наброяват 5-6 милиона.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. lexparsy - Благодарим за информацията
30.03.2018 16:42
Аз само ще си позволя да предположа, че както Исперих не "завоюва" Балканите, а идва при Свои, така и Алцек е бил посрещнат...защото не-малка част от културата на Рим е присвоена от траките, че и от други... чиято култура тенденциозно затрива...че и за византийците нещо подобно... ама е друга тема...
Може и да бъркам, извини и поправи ме :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 419895
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444