Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2020 08:00 - Кой е Стоян Заимов
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.08.2020 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 🔥  На 12 Август 1853 г. е роден един от изключителните български революционери, апостоли, писатели и дейци на българското възраждане - Стоян Заимов в с. Рупките, община Чирпан.

    🔴  Днешната историческата наука го пренебрегва и той е забравен или „подминат“, но за неговият принос за България говорят действията и делата му.

  📍 Учи в класното училище в Стара Загора (1867-1869), където се запознава с Васил Левски и става член на Тайния централен български комитет (ТЦБК).

    🏫 През следващите две години завършва педагогически курс в Пловдив и става учител в българското мъжко училище в Хасково. 1871-1873 г. участва в основаването на местния революционен комитет и е един от най-дейните му членове.

  ❗ Помага на Атанас Узунов при подготовката на покушението над хасковския чорбаджия хаджи Ставри, след което е заловен е и заточен в Диарбекир. Още на следващата година успява да избяга и се установява в Румъния.

  🇧🇬 Там Стоян Заимов се запознава с Христо Ботев, Любен Каравелов, и други видни представители на българската емиграция и се включва активно в нейната дейност.

    ⚔ През 1875 година ръководството на Българския революционен централен комитет му възлага да осъществи плана за подпалване на Цариград, за да бъде улеснено замисленото за септември 1875 г. всеобщо въстание.

    ⚔ Пръв помощник му е Георги Бенковски. Акцията не е осъществена и Заимов се завръща в Букурещ. Участва в основаването на Гюргевския революционен комитет, който подготвя Априлското въстание. Определен е за главен апостол на Трети (Врачански) революционен окръг.    ‼ В началото на 1876 г. се прехвърля в България, но след избухването на въстанието е заловен и получава смъртна присъда, заменена с доживотно заточение в крепостта Сен Жан д’Акр (днес Акра или Ако, Израел).

    ❗ Освободен по общата амнистия след Санстефанския мирен договор (3 март 1878 г.). След Освобождението се завръща в България, завършва Педагогическия институт в Москва и става учител в България.

  📌 През 1895 г. става за три години член на постоянния учебен комитет към Министерството на народното просвещение. Съставя учебници и методически ръководства, основава сп. „Училищен преглед“ (1896-1949), директор на Народната библиотека в София между 1903 и 1908 година.

  💡 Наред със Захари Стоянов, Стаоян Заимов полага основата на българската модерна мемоарна традиция. Заимов почива в Плевен през 1932 г. Баща е на генерал Владимир Заимов.

  ✝ Нека помним, никога не забравяме и възхваляваме великите българки дали всичко включително и живота си за свещеното ни Отечество!

  🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
1


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 424074
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444