Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2020 08:38 - Шипка е спасена!
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1409 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 🔥 14 август 1877 г. е последният ден от чутовната Шипченската епопея завършила с победа на българите и България! Шипка е спасена!

🔴 През този ден колоната на Шакир паша подновява настъплението срещу връх Йешилтепе. След негово флангово обхващане, руските сили се изтеглят на връх Кючюк Йешилтепе.

📍 В края на деня двете страни са изтощили силите си за настъпление и преминават към отбрана. Завършва шестдневната борба за Шипченския проход.

‼️ В цялата битка българското опълчение (и руси), наброяват 7,500 горди войни и се изправя срещу вражеската отлично оборудвана от 🇬🇧 английска страна 🇬🇧 турска армия от повече от 35,000. Като прибавим и башибозушките орди броят е още повече.

⚠️ Тук е важно да се спомене, че една от главните причини за кланетата и жестокостите над мирото българско в Стара Загора и след това и мобилизирането на турската армия е благодарения на защитата, подкрепата и корабният транспорт на Англия, която винаги е подкрепяла турското робство.

🇪🇺 🇬🇧 🇹🇷 В редовната турска армия е имало и много английски, френски и европейски "доброволци" които са се включвали във всички нечовешки деяния и издевателства над мирното българско население.

❗От турска страна общо убити и ранени са над 8,500, според Турция, а неофициално може сметнем че са значително повече.

🇧🇬 За свободата на България, от българска (и руска) страна полагат светите си кости 3450 войници и офицери.

✝️ Вечен поклон и вечна памет на чутовните герои дали всичко, включително и живота си за Освобождението на България от турско робство.

🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
3


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 418394
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444