Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2020 09:21 - Цар Симеон I Велики "царят на българи и гърци"
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1391 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 20.08.2020 09:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 🔥 20 август 917 г. - ВСИЧКИ долу главата пред царят - "царят на българи и гърци"!

    💥 На днешната дата Цар Симеон I Велики РАЗБИВА византийските нашественици при река Ахелой! Това е една от най-величествените победи в българската, европейската и световната история!

  ⚔️ Гордата българска войска, водена от самият Цар Симеон наброяваща около 50-60 хиляди се изправя срещу превъзхождащата по брой византийската войска предвождана от магистър Лъв Фока начисляваща над 74,000 според много хронисти.

  🗺️ При хода на битката край Ахелой, фронтът на имперската армия е разположен на север, докато този на българската армия гледа на юг и е успореден на ромеите.  

  🪓 Началото на битката има жестоки централни сблъсъци. Заблуждавайки се, че битката е спечелена, Лъв Фока решава да нанесе главния удар с дясното си крило. Но този ход е добре планиран от великият Цар Симеон.   

   🔴 В този критичен момент, цар Симеон със своята славна конница и скрити резерви зад хълма Биберна, подкрепен от дясното българско крило изненадващо атакува във фланг лявото ромейско крило!

  📌 Ромеите са изпълнени с невиждан страх и започват масово да бягат панически.

  📍 Но бягството на нашественика трае до определено време. И това става при труднопроходимата река Ахелой.  

   🔥 ⚔️ 🪓 Настава страшна и невиждана сеч над ромеите! Десетки хиляди натрапници вливат кръвта си в река Ахелой. Част от тях бягат и са издяват в морето, страхувайки се от идното българското възмездие!    ‼️ Ромейската армия е напълно разпиляна и унищожена от българите. Според ал-Масуди от разгрома се спасяват непокътнати едва 2 000 ромейски конници, навярно неучаствали в битката. 

    🟠 Лъв Фока страхливо едва успява да избяга в Месемврия.

    🟡 За разлика от него - неговите пълководци имат друга съдба - тази на всеки който дръзне да нападне България!Там намират смъртта си Константин Липс и Йоан Грапсон. Покосени са и мнозина от стратезите – висшите ромейски офицери и военноначалници.   ‼️ След тази битка Българската държава добива пълно военнополитическо надмощие в Югоизточна Европа, а Симеон приема титлата "Цар на Българи и Гърци"!

    ☦️ Вечна памет и вечен поклон пред величественият Цар Симеон I Велики и славната българска войска!

  🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
6


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. shtaparov - Вечна слава на героите и на великите ...
20.08.2020 15:55
Вечна слава на героите и на великите ни царе!
цитирай
2. shtaparov - С такъв страх щяха да бягат и турс...
20.08.2020 15:58
С такъв страх щяха да бягат и турските орди на Баязид,ако ги бе пресрещнала Симеоновата армия а не онази от 14 век...
цитирай
3. leonleonovpom2 - Да, битката е спечелена тактически ...
20.08.2020 17:10
Да, битката е спечелена тактически
Симеон, виждайки ,че мощта на ромеите е в центъра, нарежда на нашият център да отстъпва Но и на свидетелите прави впечатление, че отстъплението е организирано, не е в безпорядък Така центърът на ромеите се вклинява в армията ни И в езин момен, какно си го описал, по нареждане на Симеон следва можен удар по фланговете Ромеите изпадат в паника Пристигат и маджарите и без да губят време, ,независимо ,че са обещали на ромеите помощ, както е по договор, се хвърлят и те в боя, но на наша страна

Това е най- голямото клане на десети век Оцеляват няколко хиляди души, тези ,които бягат към Месемврия Но и там не са допуснати в града, докато не бъдат приготвеник орабите за тях, за да отплават!От страх, че Симеон след това ще унищожи градът за наказание!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 420046
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444