Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2020 13:20 - Свещеномъченик - Свети Симеон Самоковски
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1298 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 📍 21 Август 1737 г. след жестоки мъчения и изтезания от турците и след това обесен почива българският Свещеномъченик - Свети Симеон Самоковски.

🌟 Чутовният българин е с незнайна дата на раждане, това което знаем е, че става Самоковски Митрополит през есента на 1734 г.

💢 Историческата обстановка в това време се характеризира нечувано турско насилие над българското население и особено над българското духовенство.

⚔️ По време на Австро-Турската война, митрополитът става начинател и предводител на заговор срещу турците, известен като Въстание на архиереите в Софийско и Самоковско.

🔴 Турците узнават за съзаклятието и в края на юли и началото на август 1737 г. по заповед на Али паша Кюпрюлюоглу, са жестоко избити 350 софийски граждани, свещеници, монаси, хора, старци, жени и деца от околните села.

🟠 Към 20 юли митрополитският дом е разбит и ограбен, владиката е вързан от турците в Дупница.

🟡 Той е окован и хвърлен в тъмница, където тежко е измъчван 23 дни, подлежал на Христови мъки.

❗ Към 18 август самоковският митрополит, с изтръгната брада и коса, целият в кръв и рани, във вериги, с железни топузи на краката е докаран в София.

⚠️ Той бива затворен е в турските казарми (където по-късно бива хвърлен и Левски), измъчван и насилван да се потурчи в продължение на още три дни.

‼️ 🇧🇬 ☦️ Но българинът остава непримирим пред адските мъчения на турците и не се подава!

❕ Уплашен и разярен от невижданата за него сила на българина, Али паша заповядва той да бъде обесен в София на 21 август 1737 г. зад църквата "Света София".

❓ И тук различни източници и преписки разказват за божието чудо случило се там. При 1️⃣ първият опит за обесването - бесилката се счупила. При 2️⃣ вторият въжето се скъсало. И на 3️⃣ третият - той издъхнал. Висял три дни на въжето, докато то отново се скъсало.

💢 Страхувайки се от преклонението и упованието в още един български герой и светец-мъченик, Али паша забранил Симеон да бъде погребан в София и тялото му без много шум бива пренесено в Самоков.

☦️ Мощите на светеца са намерени в Бельова църква през 1994 г, и след 2000 г. е установено, той е канонизиран като мъченик за Христовата вяра.

☦️ Вечен поклон и вечна памет пред Свещеномъченикът - българина - Свети Симеон Самоковски, преминал през Христови мъки, но никога не се отрекъл от Бог и България!

🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
3


Вълнообразно


Спечели и ти от своя блог!
1. barin - Здравей, kzone. Наближава св. С...
21.08.2020 14:21
Здравей, kzone. Наближава св. Симеон, а с това и края на лятото. От Православието твърдят, че е на 1 септември. Разбирам, че този е друг св. Симеон. Приятелите ми с това име празнуват на 1 септември.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 424834
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444