Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.08.2020 00:49 - Иван (Ванчо) Михайлов
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 2132 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 🔥 На 26 Август 1896 г. в Ново Село, Щип, България е роден легендарният ръководител, деец и на ВМРО – българинът Иван (Ванчо) Михайлов! Българинът посветил живота си за обединението на България и Македония.

🇧🇬 Оставяме неговите думи да говорят за него: “Азъ съмъ билъ винаги въ македонското движение, но съмъ синъ на българския народъ, както отпреди хиляда години насамъ славяните въ Македония са българи”. Иванъ Михайловъ

📍 Учи в Солунската българска гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”. След разделянето на Македония през 1913 г. и поробването и окупирането и на вардарския ѝ дял от Сърбия е принуден да завърши образованието си в сръбска гимназия в Скопие.

🔴 Като отличен ученик му е предложено от сръбския министър на просветата да продължи образованието си като стипендиант на сръбското правителство, в който университет си избере в Европа. Иван Михайлов категорично отказва и през 1918 г. постъпва в българската войска.

⚔️ След края на войната се установява в София и започва да учи право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Още тогава се включва активно в македонското освободително движение и е привлечен за секретар на Тодор Александров.

‼️ Забележителна е характеристиката, която водачът на ВМРО му е давал пред всички, наричайки го “Скромния”. Заедно с Йордан Чкатров от Прилеп и Христо Велянов от Крушево Иван Михайлов създава Македонско студентско дружество “Вардар” и е избран за негов пръв председател.

🟡 След трагичната смърт на Тодор Александров (31 август 1924 г.) Иван Михайлов е избран за член на ЦК на ВМРО като за кратка време успява да се утвърди като безспорен водач ва ВМРО.

📜 Историята на легендарният българин – Ванчо Михайлов – не може да се опише нито в една публикация, книга нито том. В град Гоце Делчев има свещен архив на неговата кореспонденция с различни българи в България и по света, която препоръчваме да посетите.

🎖️ Неговото дело тепърва ще се оценява, но безспорно е едно: под ръководството на Иван Михайлов ВМРО взриви основите на Югославия и остави завет на поколенията да довършат свещенното освободително дело – това че България и Македония са били, са и ще бъдат едно цяло!

🔥 Във всички дела на този изключителен българин от Македония са въплътени жизнената сила на нашата нация и неунищожимата ѝ воля за Свобода. Свобода, в чието име ВМРО съществува, за да наказва враговете и предателите на българщината както по времето на Ванчо, така и днес!

☦️ Вечен поклон и вечна памет пред българската светиня – ръководителят, водачът, и революционерът – Иван Михайлов и нека заедно последваме неговият завет за обединение на България.

🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. shtaparov - Ейй, намерил се кой да сложи и &qu...
26.08.2020 11:13
Ейй,намерил се кой да сложи и "минус"- някой черен продажник с червено сърце! ...
цитирай
2. shtaparov - Делото на нашите народни роволю...
26.08.2020 11:16
Делото на нашите народни роволюционери е свято и всеки,който е против тях е враг на народа включително този,който им слага умишлени "минуси"!
цитирай
3. shtaparov - Поздравления за високопатриот...
26.08.2020 11:18
Поздравления за високопатриотичния дух,с който пишеш тези чудесни статии- желая здраве,късмет и благополучие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 424205
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444