Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2021 08:00 - Хан Крум - СТРАШНИ
Автор: kzone Категория: История   
Прочетен: 1727 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 📢 13 Април 814 г. във вечността отива един от най-великите български и европейски владетели - Хан Крум!

🔥 Великият Хан Крум е средновековен български монарх, възкачил се на престола след Кардам.

✅ По време на неговото управление България засилва позициите си на Балканския полуостров и в Европа, благодарение на множество победи на бойното поле.

⚖️ Освен даровит военачалник, Крум е и талантлив държавник. Той създава първите писани закони.

📍 26 Юли 811 г. бележи една от най-величествените български победи на Хан Крум в Битката при Върбишкия проход! Тя поставя прецедент в българската, европейската и световната история!

❓Какво води до тази славна и величествена за българите битка? Между 808 - 809 г. Хан Крум правдоподобно разширява териториите на България и освобождава българското население в Струма както и завзема крепостта Сердика.

🔴 В отговор на това василевса Никофор I Геник събира огромна 80,000 армия и напада България като отправя към столицата ни Плиска.

☮️ Разбирайки за това Хан Крум първо опитва по пътя на мира и дипломацията. Никифор отхвърля предложението за мир и лично предвожда 80,000-та ромейска армия.

💢 Византийския поход е придружен с невиждана жестокост и произволи върху мирното българско население - без никакво ограничение за пол или възраст.

🏛️ Никифор обсажда и ограбва Плиска, както и Крумовата резиденция. Крум прави нов опит като се обръща към Никифор за мирно решение.

⛔ Главозамаяният и опияненият Никифор отново отказва като не приема никакъв диалог за мирни решения.

💡 След като разбира, че пътя на перото не е начина в тази ситуация, великият владетел Хан Крум предприема този на острието.

🪓 От тук идва и прословутата фраза "Като не щеш мира - на ти секира!"

⚔️ Докато Никифор продължава да извършва набези в Плиска, Хан Крум мобилизира цялата българска военна мощ и загражда планинските проходи.

🔴 Доволен от похода срещу Плиска, Никифор заедно с ромейската армия се връщат обратно към Цариград.

❕ Точно тогава Никофор научава че всички проходи са заградени от българите и разбира безизходицата на съдбата си и неговата армия.

❗ Пътят за отстъпление е отрязан и ромеите са напълно обградени. Виждайки зъберите на Върбишкия проход, Никифор изцяло загубил духа си. На свитата си казал: „Дори да бяхме крилати, никой да не се надява, че ще избегне гибелта.“

‼️ През нощта на 26 юли 811 г, Хан Крум събира българската армия и нападна ромейска войска!

🔥⚔️🛡️Настава страшно клане и масова сеч над ромеите - дръзнали да стъпят на Българска територия и посегнат срещу българите.

💥 Според хроника от битката - "не остава нито един оцелял от ромейската армия". Престолонаследникът Ставракий едва успява да избяга в Цариград, но умира от раните си след седмици.

❗ Самозабравилият се Никифор I Геник също е убит, което поставя прецедент в световната история! Така той става вторият римски владетел загинал в битка.

🌃 🌙 ⚔️ В нощния бой освен императорът загиват и много видни велможи и военачалници, a именно патриций Теодосий Саливара, стратегът на източните войски патриций Роман и стратегът на Тракия.

🇧🇬 Тази славна победа избавя България от страшна опасност. Българите закрепваме всичките си завоевания на запад заедно със Сердика и се осигуряваме от бъдещи нападения от страна на Източната Римска империя.

🔥 Заслужената гордост на Хан Крум от великата българска победа най-ясно изпъква в разказа за Никифоровата глава. „Като отрязал главата на Никифора, пише летописецът, Крум очистил черепа и го обковал отвън със сребро, с гордост карал славянските князе да пият.“

🇧🇬 Поклон пред великият български владетел - архонтът - Хан Крум - СТРАШНИ!

🇧🇬 Да живее България!

image



Гласувай:
6



Спечели и ти от своя блог!
1. barin - Велик владетел е Крум, kzone. Бл...
14.04.2021 11:40
Велик владетел е Крум, kzone. Благодаря за напомнянето на славната битка при Върбишкия проход.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 420000
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444