Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2022 07:07 - Съдбата на една незряла нация
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 3953 Коментари: 23 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Името Украйна нарочно липсва в заглавието, защото това се отнася не само до украинците, а е предупреждение към всички нации, които проявяват незрялост в своето вътрешно поведение и отношението си към света.

    От началото на бойните действия, когато Украйна стана фокус на международното внимание сме свидетели на постоянни прояви на незрялост и инфантилност, т.е. детинско поведение от страна на украйнците, както и на самите й ръководители и то на най-високо държавно ниво. Не става въпрос само за постоянните и упорити молби за помощ, които прекрачват границите на възпитанието, въпреки отсрещната добронамереност и съчувствие. Не става въпрос за заплахите и порицанията на президента Володимир Зеленски и на кръга около него към международни организации, като ООН, ЕС, НАТО, към съседни и не толкова близки на Украйна държави. Не става въпрос и опитите за провокация и създаване на конфликт, както и многократния отказ за мирни преговори с руската страна.

    Става въпрос за едно незряло и националистическо отношение, което украинците демонстрират по всякакъв повод и е трудно да де прикрие от международните информационни агенции, които като цяло го съзнават като такова. Така те ни съобщиха как ръководителят на отбраната на Украйна Олексий Данилов публикува в социалните мрежи кадри от горящия Кримски мост, гордостта на президента Владимир Путин, заедно с клип на Мерлин Монро, която пее „Честит рожден ден мистър президент”, отнасящо се разбира се към президента на Русия, който отбеляза предишния ден своята седемдесета годишнина. Обикновените украинци масово се снимаха за спомен на големи платна, върху които беше изобразен горящия кримски мост. Щастливи, горди и усмихнати, с елементи на закачка. Явно за украинците, към онзи момент поне, това което руснаците наричаха специална военна операция, а те война и руска агресия, явно за украинците реалните бойни действия са някаква детска игра и забава. Някак си не се връзва такова отношение с целият ужас, смърт, разрушение, жертви и пострадали за цял живот, което носят едни военни действия. Някак си щастливите снимки на фона на горящия Кримски мост не могат да ни убедят в неимоверните страдания и изпитания на украинския народ, невинна жертва на руската агресия. Е, последва отговорът на Русия, която беше предупредила многократно Кримският мост да не се разрушава и да не става обект на атаки. Назначен беше нов главнокомандващ на военните действия и започна атака по критичната инфраструктура на Украйна именно след взривяването на Кримския мост.

image
 

    Въпросът е не толкова, че едно общество е незряло, а че такова общество лесно се поддава на радикализация и национализъм и това което президента Владимир Путин в обръщенията си нарича фашизъм. Именно това е големият проблем, непорасналото, вечно изискващо от другите и вече свикнало на непрекъсната помощ украинско общество показва на всяко едно ниво, че наистина в него е напълно възможно да е избуял онзи краен национализъм, който наричаме фашизъм. Или ако и да го няма, то има всички условия такъв да се появи. Впрочем още през 2014-2015 украинските паравоенни формирования, като полка „Азов” бяха обявени за фашистки и то не от руснаците, а от европейски и извъневропейски държави, но сега никой вече не си спомня за това. Но всеки който желае лесно може да потърси и намери тази информация в архивите или в базата данни на необятното интернет пространство.

    Руснаците в своето поведение се опитват да бъдат до голяма степен безпристрастни, което се отразява от малцина, извън руските медии. По централния Първи канал, а и не само, могат да се чуят коментатори, които казват, че руснаци и украинци са едно и също, че украинците – това сме ние (т.е. руснаците), в огледалото, че и двете страни смятат, че се борят за правдата и в името на справедливостта. Но ако такива неща може да чуете от руснаците по централните руски медии, не може да чуете същото по украинските. Някой би казал, че им е лесно на руснаците, понеже те са агресора и могат да си позволят да говорят дори и тези неща. Да, може да е така, но имено такива думи показват една зрялост, каквато демонстрира Русия и руския народ, която зрялост още повече изпъква на фона на украинската незрялост.

    Една инфантилна нация освен, че е склонна да проявява нацистки действия, също така обикновено не може и да се управлява сама. Доказали са го много примери в световната история. Кюрдите например, които са разпръснати между четири държави – Турция, Ирак, Сирия и Иран, с четиридесет милиона население никога не са успели да изградят своя държава, въпреки някои спорадични опити, а и в момента в Северен Ирак тече такъв. Но за сметка на това кюрдите са известни с терористичните си организации, лесното подаване на външна помощ и влияния и по този начин те позволяват да бъдат използвани за чужди интереси. Нещо подобно се случва и в Украйна.

    Украйнската нация има пред себе си два пътя. Единият е да порасне бързо и да се еманципира, т.е. да покаже независимо и самостоятелно поведение. По време на война, на съпротива, на въстания един народ бързо пораства. Да си спомним думите на нашия народен поет по подобен повод – „тайно и полека народът порасте на няколко века”. Другият път е Украйна да продължи с демонстриране на наивност, на национализъм, на липса на християнски добродетели – вяра, взаимопомощ, търпение, смиреност и т.н., на непрестанно желание и очакване на външна помощ, което в крайна сметка ще доведе до загуба на самостоятелност. Което ще рече и загуба и на собствената държава, но уроците на историята са такива, колкото и да не ни се иска, когато сме подложени да изпитаме суровите принципи.




image



Гласувай:
8



1. pipinana - ......
02.12.2022 07:27
niamam dumi
цитирай
2. notfun - ...сам ли го написа...''туй'???!!!
02.12.2022 07:37


/ Една инфантилна нация освен, че е склонна да проявява нацистки действия, също така обикновено не може и да се управлява сама. Доказали са го много примери в световната история/
цитирай
3. iw69 - Каква
02.12.2022 08:00
нация са тия - без собствена история, без общ народообразуващ език (укродиалекта го шляпа само едно малцинството там), без нормално име (у-край-на, т.е. територия в края на нещо по-голямо).

На тия безмозъчници Западът им втълпи, че не са руснаци и ги подкрепи да създадат нещо като антирусия. И понеже нямат друга история освен 3 год. колаборационизъм с германските нацисти, сътвориха днес театрална държава с фашистки декори и реквизити.
цитирай
4. morskipesni - Бай баката!
02.12.2022 10:01
Само от бой разбират (дебелодупестите и от едно друго). .
цитирай
5. dobrodan - Андрей, предлагам като една зряла, та презряла нация
02.12.2022 11:05
да обявим война на: Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Унгария, Молдова, Украйна и Албания, защото там са живели и живеят българи от праисторически времена, ерго, те са изконно български...
Усещаш ли какви си ги написал?
цитирай
6. dobrodan - iw69, думата "край" идва от "кър". Нарочно оставям турския вариант.
02.12.2022 11:08
Чия е Украйна в такъв случай?
Да ви имам алюзиите и алогичните мотиви?!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Красимире!-
02.12.2022 11:30
dobrodan написа:
да обявим война на: Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Унгария, Молдова, Украйна и Албания, защото там са живели и живеят българи от праисторически времена, ерго, те са изконно български...

Вместо да водим войни без армия и без оръжие, не е ли по- умно да се присъединим директно към Турция?
Как мислиш по въпроса? Край не върви ли с крачка? Защото глупавото е край умното,на една крачка край него!


Усещаш ли какви си ги написал?

цитирай
8. dobrodan - Не, няма да е правилно да се присъединим към когото и да било
02.12.2022 11:40
като територия и държава, Ваньо.
НИТО ПЪК ДА ТРЪГНЕ НЯКОЙ НАС ДА ПРИСЪЕДИНЯВА, КАКЪВТО Е СЛУЧАЯТ С УКРАЙНА И РАЗСИПИЯ?
Значи, ако дойдат турците, да се прегърнем и да кажем: пет века сме живели заедно, я да си направим ние пак една държава, обща?
Какво неясно написах?
Русия е АГРЕСОР спрямо Украйна и това го знаете всички!
Нещо хляб, сол, мед на руските освободители там някой да се е засилил да носи?
Господа и дами, време е да погледнете истината в очите!
Утре насраната руска мечка може да поиска да заиграе и пред нашите врати!
цитирай
9. panazea - Винаги ще се намерят дрогирани шизофреници да се снимат !
02.12.2022 11:49
Това не е лицето на изстрадалия украински народ , който сега стои без ток и топло.
А тези охранените и захилените даже може да не са украинци , може да не са в украина. Това още от времето на Хитлер му се казваше пропаганда !
Кой вярва на такива мизансценки?
Грантаджийките ни играят театро !
Вярваш ли , че в Киев преди един месец би могло да се разхождаш в такова облекло и да не замръзнеш? Аз не вярвам на тази бутафория !
Наричат ги платени клакьори !
цитирай
10. morskipesni - На тези трътки да им връчат пушчици
02.12.2022 12:26
и да ги научат как се изпълнява "лежешком -пълни", ама не както са свикнали. Която не ще- 18 ч. дневно крепостна в цеха където се сковават вериги за Хаймарси.
цитирай
11. fun1001 - 10. morskipesni - На тези трътки да им връчат пушчици
02.12.2022 12:35
дежурнотоо дядо Чу..пак, полупияно..от русскоя любоф..
мерзаве@ооо, СПРИ да друсаш, всяка..пУтенска боза..
и,опорни, помийки..

затова, те прогониха от блога, с камЪне и дРвЕ ..
шушумигата, кръъгоомм, на пейка № 7 ..
цитирай
12. panazea - Всички грантаджии и грантаджийки на предна линия на фронта ! Да защитават с голи гърди веруюто си !
02.12.2022 13:14
10. morskipesni - На тези трътки да им връчат пушчици
12:26
и да ги научат как се изпълнява "лежешком -пълни", ама не както са свикнали. Която не ще- 18 ч. дневно крепостна в цеха където се сковават вериги за Хаймарси.
цитирай
13. andorey - Абе, Добродане, това означава с...
02.12.2022 13:19
Абе, Добродане, това означава съвсем друго. Ако ние обстрелваме в продължение на осем години, някакви села и градчета на наша територия или съседна, някой по-голям съсед да се намеси. Това означава...
цитирай
14. marana69 - ...прости им добродане, Те, не знаят..какво, пишат )
02.12.2022 14:00
dobrodan написа:
да обявим война на: Турция, Гърция, Сърбия, Македония, Унгария, Молдова, Украйна и Албания, защото там са живели и живеят българи от праисторически времена, ерго, те са изконно български...
Усещаш ли какви си ги написал?

цитирай
15. leonleonovpom2 - Краси, има изход!
03.12.2022 00:59
След ,като и да искаме, не можем да обявим война ва грабителите ни, по две причини- нямаме армия и оръжие, решението е, каквото ,все още, имаме ,да им го раздадем преференциално, по тяхно желание!Тракия, Мизия, Родопи, Делиарман, Карвуна, кой каквото си е заплюл!
Впрочем за войници и оръжие умишлено скрих Има много кандидати за войници ,да се бият в подкрепа на укроуродите- нацисти! И оръжие ще им дадем, пищови барабанлии!
Та, с раздаването на земите ни, ще си решим всички проблеми Няма вече някои/ и оттук присъстващите/ да се срамуват ,че са Българи, да говорят за патриотарството, колко е вредно? Тази дума е турска и преведена означава отечественици Каква бащиния, като България няма да я има
Няма да има нискоинтелитентни патриотари, а само високоинтелигентни безотечественици!
Юлка, сигурен съм, че този път ти харесах!? Нали?
Ето ,така трябва да се действа, мила!
цитирай
16. get - До 13. andorey - Андрея, мислех те за почтен - а от там и ... ?
03.12.2022 09:44
andorey написа:

Абе, Добродане, това означава съвсем друго. Ако ние обстрелваме в продължение на осем години, някакви села и градчета на наша територия или съседна, някой по-голям съсед да се намеси. Това означава...


... смислен човек?

- Какви ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ Е ОБСТРЕЛВАЛА УКРАЙНА ?

Второ: Казваш?!
andorey написа:

Една инфантилна нация освен, че е склонна да проявява нацистки действия, също така обикновено не може и да се управлява сама.


- А след теб един "русо-БЕС" - каканиже в допълнение?
iw69 написа:
... без общ народообразуващ език (укродиалекта го шляпа само едно малцинството там)


- Е как така ЕЗИК УКРАИНСКИ НЯМА - ЩОМ ОЩЕ през 1596 г. е издадена във Вилно ГРАМАТИКА за ТОЗИ ЕЗИК - който го нямало?!

- Човек се излага - когато без да е проверил фактите, се предоверява на мнението на ВРАГА НА ТАЗИ ДЪРЖАВА - а той е Русия!!
цитирай
17. andorey - Абе Гете, не съм казвал че украински ...
03.12.2022 14:55
Абе Гете, не съм казвал че украински език няма... Това как го реши. То и кюрдски език има, едно време като мислихме че прабългарския е ирански изучавахме всички ирански езици, включително и кюрдския. Мислехме че са ни роднини... Те пак са де, ама от още по- старо време, от времето на похода на Дионис на изток към Индия...
цитирай
18. leonleonovpom2 - Поздрави, Андрей!
03.12.2022 20:24
Сириец, от християните, женен и живеещ у нас сподели с мен ,че в кюрдския има много Български думи, например, дъще, баща Така ,че си прав, за старата им връзка с нас!
цитирай
19. get - До 17. andorey - Абе Гете, не съм казвал ... Абе Андорей да те питам?
03.12.2022 22:00
andorey написа:
Абе Гете, не съм казвал че украински език няма... Това как го реши. То и кюрдски език има, едно време като мислихме че прабългарския е ирански изучавахме всички ирански езици, включително и кюрдския. Мислехме че са ни роднини... Те пак са де, ама от още по- старо време, от времето на похода на Дионис на изток към Индия...


- Как би определил/нарекъл с една дума ... често използваната етно-политическа формулировка: <<МНОГОНАЦИОНАЛЕН НАРОД>> - от един ваш политик, любим ?!
цитирай
20. bgwest - На север от украйна има още по-не...
04.12.2022 00:20
На север от украйна има още по-незряли "нации"Това е лошото...
Андрей , на тема политика и история тук ще те изядат бре
И ....профила на "get"...не е същия чорек според мен
цитирай
21. leonleonovpom2 - Здравей!
04.12.2022 00:39
bgwest написа:
На север от украйна има още по-незряли "нации"Това е лошото...
Андрей , на тема политика и история тук ще те изядат бре
И ....профила на "get"...не е същия чорек според мен


Относно Гет, същият човек е гарантирам! Познавам го много добре, не греша Стилът на писане- също!
А от история и политика у нас всеки разбира? Едно време имаше политическа учебна година, аз изнасях политинформациите в Института Но, тук, при толкова специалисти, гледам да не се съревновавам!?
Що се отнася до историята ,при десетки, вероятно над сто публикации и една студия, стигнах до положение, хора, нямащи се реално хабер от наука ,да ме оценяват и да ми казват ,какво да правя в нея?
Майтап, бе, Уили!

Лека нощ!
цитирай
22. get - До 20. bgwest - Същият, същият съм - драги ми приятелю от западна България - Но?
04.12.2022 10:02
bgwest написа:
На север от украйна има още по-незряли "нации"Това е лошото...
Андрей , на тема политика и история тук ще те изядат бре
И ....профила на "get"...не е същия чорек според мен


- Но с промяна в поведение, поради "изтънелите (ми) нерви" - вследствие: Борбата с "вятърните мелници"? Тоест, поради теориите развивани от специалисти-историци и археолози ... за някаква хипотетична общност - между нас българите и велико-русите, които до 19-ти век, са наричани неслучайно - "московци"?!

П.П.
Ето пример ЗА ТОВА - КОЕТО ПИТАМ АНДОРЕЙ, на което той като човек на Ти с Историята да отговори?

Адрес:
https://tass.ru/politika/13955467

МОСКВА, 3 марта. /ТАСС/. Президент РФ Владимир Путин заявил, что гордится быть частью могучего, сильного и многонационального народа России.

"Я - русский человек и, как говорится, у меня в роду кругом Иваны да Марьи, но когда я вижу примеры такого героизма, как подвиг молодого парня - Нурмагомеда Гаджимагомедова, уроженца Дагестана, лакца по национальности, других наших воинов, мне хочется сказать: я - лакец, я - дагестанец, я - чеченец, ингуш, русский, татарин, еврей, мордвин, осетин", - заметил Путин, подчеркнув, что всех из более чем 300 национальных и этнических групп России просто невозможно перечислить.

"Я горжусь тем, что я часть этого мира, часть могучего, сильного, <<МНОГОНАЦИОНАЛЬНОГО НАРОДА>>?> России", - сказал Путин в четверг на совещании с постоянными членами Совета безопасности РФ."

- И отново поставям въпроса:

Може ли да има МНОГОНАЦИОНАЛЕН НАРОД ?!?

- Или това е ... (казано с една думичка) - която чакам да се сети и използвай Андорея - за тази ТЕРМИНОЛОГИЧНА АРХИГЛУПОСТ ... употребавана от президента Вл. Путин !!!
цитирай
23. bgwest - Гете, винаги и с интерес съм чел в...
04.12.2022 11:11
Гете,винаги и с интерес съм чел всичките ти писания и коментари в блога...Просто съм изненадан от позицията ти спрямо ставащото на север от нас...
Многонационален народ...прав си
Смени думата народ с "империя" и всичко си идва на място.Една империя задължително е многонационална.Иначе няма да е такава.Тази империя в която сме и ние не е ли многонационална.Същите или подобни изказвания не се ли чуват и от брюксел....
На теб ли да обяснявам...Ти ги знаеш нещата по-добре от мен...
Андрей вижда и преценя нещата много добре според мен...
Успех!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2148516
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031