Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2021 08:00 - Българска държава съществува преди 681 г., доказва договор от 480 г.
Автор: kzone Категория: Новини   
Прочетен: 3329 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

 България е съществувала поне 200 години преди 681 г. Това ще учат от новото помагало по история „Моята България“ децата след 5 клас.

В наши дни стават все по-добри разчитания на историческите извори и все повече учени започват да говорят за автентичната българска история, неповлияна от въздействието на различни фактори и чужди школи. Българската академия на науките има специален сайт, на който могат да се видят различни извори, а историците имат свободата да публикуват изследванията си, свързани с тях. Това коментира в интервю за Дарик радио доц. д-р Веселина Вачкова от Института за исторически изследвания на БАН и директор на историческия музей в Перущица.

Тя е и съавтор на новото учебно помагало, което представя на широката публика интересни факти за историята на народа ни, от праисторическата епоха по българските земи до рухването на тоталитарната система у нас. Някои от доказателства се публикуват за първи път. Учебното помагало се издава от Фондация Българска Памет и издателска група „Просвета“, по идея на Д-р Милен Врабевски.

Немският романтизъм създава ореола на великата гръцка цивилизация, от там и на великата римска цивилизация, така всички цивилизации преди тях остават в сянка – това са тази на траките на Балканите и на етруските племена на Апенинския полуостров. Така доц. Вачкова отговори на въпроса, защо темата за цивилизацията на траките е табу, както и фактът, че те са имали писменост.

Палеобалканската писменост е със сигурност най-старата. Тя предшества познатите Линеар А, ползван на о. Крит и Линеар Б. Вече никой не оспорва и съществуването на Библията на бесите, уточни тя. Гръцките извори обаче са тези, които никога не забравят да споменат, че писмеността им не е дадена от финикийците, а от траките. Факт е, че Свети Йоан Златоуст проповядва на тракийски език, а Константин Кирил Философ, в своята реч в защита на славянската писменост, също изброява създателите на гръцката азбука – всички те са древни тракийски мъдреци, твърди доц. Веселина Вачкова. Редица изследователи доказват как се развива писмената система на нашите деди до времето на Светите братя Кирил и Методий. Според нея съвременните жители на България, несъмнено сме потомци на траките – факт, който дълго се неглижира от науката у нас. В новото учебно помагало не пише, че траките са "претопени" от прабългарите и славяните, както сме учили поколения българи.

Доц. Вачкова изследва и разпространението на ранното християнството в България. Още в първи век след новата ера на територията на днешната държава са съществували няколко апостолски църкви. Известни са в Одесос на св. Апостол Андрей, в Августа Траяна, във Филипопол и Сердика, където е апостол Св. Климент, станал по-късно известен като Климент Римски.

По повод хипотезата на някои изследователи, че Апостол Павел е извършил едно от първите покръствания във водите на река Марица, доц. Вачкова заяви, че много е възможно в изворите да се споменава наистина Филипопол, а не гръцкият град Филипи, тъй като апостолите в първите векове на новата ера са посещавали големите градове в древността.

Има данни, че първата християнска община на територията на днешен Пловдив, е създадена между 30 – 54 г. и апостол Ерм е първият епископ по тези земи.

Новото издание разкрива и още един сензационен факт. Има запазен договор от 480 г., подписан между българския цар Божан и един от най-известните ранни източноримски императори Зенон. Според гръцкия историк Йоан Антиохийски Зенон извикал българите за съюзници (ок. 480 – 1 г.) срещу готите, които по това време опустошавали тракийските градове. Тази година е важен маркер за историците, по който трябва да се преразгледа и времето, което се определя за начало на българската държава, категорична е доц. Вачкова. За признаване на една държава в древността често се счита годината на политически или военен договор, която тя сключва с някоя от великите сили в даденото историческо време (в този случай – с Източната римска империя – Византия). В потвърждение на тезата, че държава на българите има преди 681 г., са и изображенията на карти от V и VI век, които показват ясно провинция България. През 681 година, когато официалната история смята, че е образувана българската държава, се провежда VI - ия Вселенския събор в Константинопол по повод ерестта на монофизитите. Този събор утвърждава и православното учение. През 681 г. се състои и битката при Онгъла, при която, както всички сме учили, водената от Константин IV Погонат 40-хилядна византийска армия е разгромена и империята е принудена да подпише мирен договор, по силата на който "се задължава да плаща годишен данък на новата българска държава".

Като византолог доц. Вачкова доказва и тезата, че византийските императори Лъв I Бес, Максимин Трак, и Константин Велики имат тракийски произход. За Максимин Трак всеки любител на историята е чел, че той не е имал знатен произход и неслучайно се нарича Тракиецът, а според изследователката, не е случайно и името на Лъв I Бес. Известно е, че имената на римските императори са подсказвали техния произход, а едно от най-известните тракийски племена по нашите земи са бесите.

Това означава, че в известен период от историята, може да говорим за Тракизация на Рим, а не на романизиране на Тракия и Балканите, коментира историчката.

Освен с научни факти и оригинални исторически извори, читателите на „Моята България“ ще могат да видят и много автентични снимки, карти, изображения и рубрики.Гласувай:
7Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. lexparsy - Благодарим за това така кратко но ...
16.04.2021 07:18
Благодарим за това така кратко но точно резюме!
И за надеждата че най-накрая истината ще изплува на повърхността и всички опити за манипулация на българската история ще останат на дъното!
   Лекс
цитирай
2. elizabethborislavova - Може и да съществува но пред света и
16.04.2021 10:35
пред Бога годината на настоящата държава е 681. С тази година се тълкуват всички пророчества в Библията. Това е най-ценното, което трябва да пазим. Не работете за чужди народи и интереси, а за нашия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 443577
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 446