Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2018 09:56 - ПАРАДОКС! България е най-богатата страна в света и най-бедната в Европа
Автор: kzone Категория: Политика   
Прочетен: 845 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  България има залежи от злато за над 1 трилион долара, дава концесии на смешни цени

България е най-богатата страна в света заради уникалните си залежи от злато, мед и сребро. Тя също така е и най-бедната в Европа, а българите са най-изтормозените, нещастни и стресирани европейци.imageАмерикански спътници отчетоха, че в страната ни има злато за повече от 1 трилион долара. Става въпрос за Пирин и Родопите, за златното находище в Челопеч, за всички добивани минерали. България дава концесии на символични цени, като в някои случаи става въпрос за редки метали – селен, телур, галий, антимон, бисмут, никел, кадмий, талий, индий и прочие. Фирмата концесионер ги изнася директно, тъй като те дори не са споменати в концесията. Така за жълти стотинки България раздава богатствата си, вместо да изисква значителни концесионни такси, писа burgasnovinite.bg.

Всяка държава пази находищата си, като заплаща придобитото злато на фирмите и не позволява то да бъде изнасяно. В това отношение изключение прави само България. Канадската компания плаща мизерни такси и изнася златния концентрат и редките метали.

Справка показва, че първата концесия е дадена на българо-ирландско дружество с 30% българско участие. През 2001 година българското правителство сключва договор за добив с “Дънди прешъс”, като таксата е 1,5% от годишния добив. Две години по-късно таксата пада на 0,75%.

Тройната коалиция вдига процента през 2008 година на 8%, което означава, че държавния бюджет трябва да получи 459 млн. долара за целял срок на договора. Според цената на благородните метали през този период печалбата от злато и мед е 6, 698 млрд. долара. Концесионната такса става 503 млн. долара или 7,5 % от уговорката. Като прибавим към тази сума находищата от цинк, олово, живак и т.н. печалбата става 13, 143 млрд. долара. Таксата пада на 5,35%. Нека добавим и останалите добивани метали, сред които и платина.Печалбата скача на 19, 867 млрд. долара, според която таксата за страната ни пада на 0,28%.

Не стига че България не получава договорените 8%, но и плаща глоби за съдържанието на арсен в рудите, пари за превоза. Страната ни хем се раздава за жълти стотинки, хем плаща абсурдни глоби.




Гласувай:
2



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kzone
Категория: Новини
Прочетен: 420000
Постинги: 156
Коментари: 155
Гласове: 444